Zdravotnícke oblečenie: Kompletný sprievodca od hlavy až po päty

Zdravotnícke oblečenie: Kompletný sprievodca od hlavy až po päty. Pre zdravotníkov je veľmi dôležitý spôsob, akým sa prezentujú na pracovisku. Zdravotnícke oblečenie nielenže odráža profesionálny imidž, ale slúži aj praktickým účelom. V tomto článku sa pozrieme na rôzne súčasti zdravotníckej uniformy, od hlavy až po päty, aby sme vám pomohli vybrať to najlepšie oblečenie pre vás.

Zdravotnícke sety košele a nohavíc (scrubs)

Najznámejšou časťou zdravotníckeho oblečenia je košeľa a nohavice. Tzv. sety alebo po anglicky scrubs sú navrhnuté tak, aby boli funkčné, pohodlné a ľahko sa v nich pohybovalo, čo je kľúčové, keďže ako zdravotník ste neustále v pohybe a vykonávate rôzne úkony. Hľadajte zdravotnícke sety vyrobené z ľahkých a priedušných materiálov, ako je bavlna alebo bavlnená zmes (napr. elastický satén). Mnohé sety sa navyše dodávajú s vreckami a inými úložnými miestami, takže vaše zdravotnícke potreby budete mať vždy jednoducho dostupné.

Lekárske plášte

zdravotnicke-oblecenie--kompletny-sprievodca-od-hlavy-az-po-paty-1

Lekárske plášte sú ďalšou nevyhnutnou súčasťou lekárskej uniformy. Slúžia ako ďalšia vrstva ochrany, ale taktiež aj forma, ako prezentovať váš profesionálny imidž a dať najavo vašu autoritu. Lekárske plášte sa dodávajú v rôznych štýloch, materiáloch a dĺžkach, takže je dôležité vybrať si taký, ktorý je pohodlný a vhodný pre vaše potreby. Zvážte typ pracovných úkonov, ktoré budete v lekárskom plášti vykonávať, a vyberte si lekársky plášť, ktorý poskytuje požadovanú úroveň ochrany. Hľadajte lekárske plášte vyrobené z vysokokvalitných materiálov, ktoré sa ľahko čistia a udržiavajú. Našim odporúčaním je 100% bavlna (keper).

Zdravotnícka obuv

Vaša obuv je veľmi dôležitou súčasťou vašej uniformy a mala by poskytovať pohodlie aj ochranu. Pri výbere zdravotníckych topánok hľadajte tie, ktoré majú protišmykovú podrážku, dobrú podporu klenby a dostatočné odpruženie. Pomôže to znížiť riziko zranenia a poskytne pohodlie počas dlhých hodín na nohách. Existuje veľa topánok špeciálne navrhnutých pre zdravotníkov a investícia do kvalitného páru je múdre rozhodnutie. Naše odporúčanie je rozhodnúť sa pre topánky vyrobené z kvalitnej kože, ideálne ak sú celokožené. Veľkou výhodou je ak je obuv zdravotne certifikovaná.

Vyšperkujte váš profesionálny vzhľad

Doplnky, ako napríklad držiak na menovku, môžu skvele doplniť váš vzhľad a pomôcť vám dôstojne sa prezentovať. Zvážte vytvorenie alebo kúpu menovky, najmä v prípade, ak váš zamestnávateľ takéto menovky neposkytuje automaticky. Na vašu menovku je vhodné uviesť vaše celé meno, titul/y a oblasť, ktorej sa venujete. Nielenže budete vyzerať profesionálne ale uľahčíte pacientom vašu identifikáciu. Medzi ďalšie dôležité doplnky patria kvalitné ponožky pre zdravotníkov. Tie by mali byť vyrobené prevažne z bavlny.

Údržba zdravotníckeho oblečenia

Okrem výberu správnych komponentov vašej zdravotníckej uniformy je dôležité udržiavať uniformu čistú a sviežu. Pravidelné pranie a správne skladovanie môže pomôcť predĺžiť životnosť vášho zdravotníckeho oblečenia a doplnkov a udržať ich v čo najlepšom stave. Zvážte investíciu do niekoľkých čistiacich prostriedkov navyše, aby ste ich mohli striedať a znížiť frekvenciu umývania. Okrem toho vždy dodržiavajte pokyny na údržbu uvedené na štítku, aby vám jednotlivé kúsky vydržali čo najdlhšie. S dobre zvoleným, kvalitným a dobre udržiavaným oblečením sa môžete sústrediť na poskytovanie najlepšej možnej starostlivosti pre svojich pacientov.

Zdravotnícke oblečenie od Perličky

Zlatá rada na záver je, že vaše zdravotnícke oblečenie by malo byť funkčné, pohodlné a profesionálne. Veľmi dôležité je prevedenie a kvalita použitých materiálov. Keďže zdravotnícke oblečenie nenakupujete každý deň ale zároveň ho používate každý deň, nie je dôvod nevybrať si kvalitu. Ak už Perličku poznáte, viete o čom hovoríme. Ak nie, rozhodne vám odporúčame vyskúšať zdravotnícke oblečenie šité na Slovensku (v Trenčíne) od Perličky. Vašu voľbu určite nebudete ľutovať.