Príspevok na vznik novej ambulancie do konca roka 2025

zdravotnicke-prispevky-pre-vas-blog-perlicka

Prijímateľ príspevku sa okrem iného zaväzuje najmenej päť rokov prevádzkovať všeobecnú ambulanciu v danom okrese.

Všeobecní lekári a pediatri, ktorí chcú začať svoju prax v novej ambulancii, majú opäť možnosť požiadať o finančné prostriedky na tento účel. Táto výzva, ktorá prichádza v poradí už po tretíkrát, im umožňuje získať nenávratný príspevok, ktorý môže pokryť značnú časť nákladov spojených so začatím novej praxe. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) sú na túto výzvu alokované prostriedky vo výške štyri milióny eur, ktoré pochádzajú z plánu obnovy. Žiadosti môžu lekári posielať až do konca roka 2025.

Finančný príspevok závisí od okresu

Tento finančný príspevok je určený predovšetkým pre lekárov, ktorí chcú otvoriť nové ambulancie v okresoch s najväčším nedostatkom zdravotníckych služieb. Výška príspevku sa líši podľa stupňa ohrozenia okresu z pohľadu nedostatku lekárov. Čierne okresy, ktoré sú na tom najhoršie, môžu získať až 80.000 eur. Červené okresy môžu požiadať o príspevok vo výške 70.000 eur a oranžové okresy môžu dostať 60.000 eur. Mapa týchto okresov je dostupná na webovej stránke ministerstva zdravotníctva, kde si každý záujemca môže overiť, do ktorej kategórie patrí jeho okres.

Motivácia k otvoreniu nových ambulancií

Ministerka Dolinková na stredajšej tlačovej konferencii zdôraznila význam tejto iniciatívy. Výzvala všetkých lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť dospelým alebo deťom, aby túto možnosť vážne zvážili. „Chcela by som aj vyzvať všetkých lekárov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či už všeobecnej pre dospelých, alebo aj pre deti a dorast, aby aj týmto spôsobom sme ich motivovali k otvoreniu nových ambulancií v okresoch, ktoré nám dnes svietia predovšetkým ako najhoršie, čierne okresy. Pretože tam potrebujeme čo najviac zvýšiť dostupnosť poskytovanej dennej primárnej ambulantnej starostlivosti," uviedla Dolinková.

Nedostatok ambulancií

Aktuálne na Slovensku chýba 533 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a 236 ambulancií primárnych pediatrov. Tento nedostatok zdravotníckych služieb má vážne dôsledky na kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov najmä v znevýhodnených okresoch. Preto je dôležité, aby čo najviac lekárov využilo túto príležitosť a otvorilo si novú ambulanciu.

zdravotnicke-prispevky-pre-vas-blog-perlicka-2

Záväznosť prijímateľa

Prijímateľ príspevku sa však zaväzuje, že bude najmenej päť rokov prevádzkovať všeobecnú ambulanciu v danom okrese. Ak tento záväzok nesplní, bude musieť financie alebo ich časť vrátiť. Všetky potrebné informácie vrátane podrobností o podmienkach a postupe podania žiadosti sú dostupné na webe novaambulancia.sk.

Počet nových ambulancií po prvých dvoch výzvach

Ministerka Dolinková tiež priblížila výsledky predchádzajúcich výziev. V rámci prvých dvoch kôl žiadostí rezort zdravotníctva zaevidoval celkovo 140 žiadostí o príspevok na vznik novej ambulancie. Z prvej výzvy podľa jej slov vzniklo 15 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a šesť pre primárnych pediatrov. „V rámci druhej výzvy bolo podaných 110 žiadostí, 68 nových ambulancií už bolo podpísaných, čiže už čerpá peniaze z plánu obnovy, a 18 je ešte v procese hodnotenia," dodala Dolinková.

zdravotnicke-prispevky-pre-vas-blog-perlicka-3

Využite túto príležitosť a prineste pozitívne zmeny

Táto iniciatíva je kľúčová nielen pre zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ale aj pre zníženie regionálnych rozdielov v poskytovaní zdravotníckych služieb. Pre mnohých lekárov môže byť príspevok motiváciou na začatie praxe v oblastiach, kde je to najviac potrebné, a tým prispieť k celkovému zlepšeniu zdravotného systému na Slovensku. Každý, kto má záujem o podporu, by mal neváhať a čo najskôr využiť túto príležitosť, ktorá môže priniesť pozitívne zmeny nielen pre nich, ale aj pre celú komunitu, v ktorej budú pôsobiť.

Objavte skutočne kvalitné a krásne zdravotnícke oblečenie ktoré pre vás prinášame a šijeme s láskou na Slovensku! - Pozrieť ponuku tu. perlička.sk